Audities voorstelling
Jan Eisenga

Jan Eisenga

In 2025 vieren we 80 jaar nationale bevrijding. Een goed moment om stil te staan en te herdenken. Dat willen wij doen door het verhaal van Jan Eisenga in het theater te vertellen. Vrijheid geven we door.

Jan Eisenga
“En sille de âlden moarn har bern thúshâlde fan skoalle”?

Een theaterproductie gebaseerd op het leven van Jan Eisenga, inwoner van Gorredijk (1908-1943) voor onze schooljeugd uit de groepen 7 en 8, vo 1 en 2 en volwassen publiek.

Meester Jan Eisenga. Idealist, onderwijzer, schrijver, dichter, bestuurder, vader, echtgenoot van Tjitske Eisenga-de Groot, strijder tegen onrecht. Omgekomen door geweervuur van de bezetter tijdens de April-Meistakingen (de Molkestaking) op 5 mei 1943 op het Kalverdijkje in Leeuwarden.

Jan Eisenga is het theatraal eerbetoon aan een ‘strider foar rjocht en frijdom’. Zonder aarzeling kwam hij op voor vrijheid, sprak hij zich uit tegen machtsmisbruik, staatsterreur, willekeur en het recht van de sterkste. Dit alles vanuit het volste vertrouwen in de rechtsstaat.

Tijdens de voorstelling worden de toeschouwers meegenomen naar het Gorredijk van de april/mei dagen van 1943. Het verhaal van Jan, Tjitske en hun kinderen wordt tot leven gebracht in een realistisch decor, gespeeld met teksten ontleend uit de dagboeken van de Eisenga’s , omlijst met moderne muziek en dans. Het spel zal worden uitgevoerd door een spelersensemble afkomstig uit het Opsterlandse onderwijs en de regio.

ALTIJD AL EENS MEE WILLEN DOEN IN EEN SERIEUZE THEATERPRODUCTIE?
SCHRIJF JE DAN NU IN VOOR AUDITIES VAN ‘JAN EISENGA’!

kom dan naar de informatieve bijeenkomst op:
maandag 24 juni om 15.30 uur
(inloop vanaf 15.00 uur) in De Skâns Gorredijk.

Aanmelden voor de bijeenkomst of direct opgeven voor de audities?
Mail dan naar janeisenga@skans.nl

< Terug naar alle berichten